Krmíme

Jak na přechod ze štěněcích granulí na dospělácké radí Martin Kváš

Často vás trápí otázka jak a kdy u pesana přejít ze štěněcích granulí na dospělácké nebo jaké pokračovací krmivo vybrat. Není divu, poměr potřeby živin se průběhem života i v závislosti na aktivitě psa mění a není vždy jednoduché se v tom vyznat. Zeptali jsme se proto na vše potřebné našeho nutričního specialisty Ing. Martina Kváše.

Změna krmiva u psů s sebou může často nést trávicí obtíže, proto je třeba přistupovat k tomuto kroku s rozmyslem.

Proč je vůbec potřeba stravu měnit? Jaký je rozdíl mezi štěněcími a dospělými granulemi?

Potrava každého živočicha, tedy i psa, musí obsahovat základní živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu a minerály. Nároky na jejich příjem potravou se liší v průběhu života. Štěňata mají vysoké nároky na příjem bílkovin. Ty jsou nutné pro výstavbu kostry, vývoj všech tělesných tkání i pro nejrůznější metabolické procesy. Metabolismus mají štěňata opravdu rychlý. Nároky na bílkoviny potom klesají v období dospělosti i dále v seniorském věku. Stejně tak s přibývajícím věkem klesá i potřeba energie. Proto se krmiva pro jednotlivé věkové fáze pejsků musí lišit obsahem jednotlivých živin.

Kdy se doporučuje přejít ze štěněcího krmiva na dospělácké?

Přísně odborně vzato, u malých a středních plemen se přechází na dospělácké krmivo v době, kdy pejsek dosáhne asi 80 procent své dospělé živé hmotnosti. Existují poměrně složité rovnice, pomocí kterých se to dá spočítat pro každého pejska individuálně. V praxi se u těchto plemen na dospělácké krmivo přechází ve věku 9 až 10 měsíců. U velkých a obřích plemen, která rostou specifickým způsobem, se po štěněcím krmivu od 4. měsíce věku používá krmivo pro juniory velkých plemen a na dospělácké krmivo se pak přechází až ve 2 až 2,5 letech.

Je potřeba při přechodu zůstat u stejné značky?

Přechod z krmiva na krmivo vždycky přináší určité nebezpečí trávicích problémů. Proto je velmi dobré tomu předcházet zachováním stejné značky krmiva, na které je pejsek zvyklý. Tím se zajistí, že suroviny v novém krmivu budou stejné jako v krmivu předchozím. Není od věci při přechodu ze štěněcího na dospělácké krmivo zachovat i stejnou kombinaci surovin, tedy například jehně s rýží, losos s bramborem a podobně. To platí především v případech, kdy kombinace surovin pejskovi „sedí“.

Co by se mohlo stát, kdybychom jako pokračovací krmivo zvolili méně kvalitní produkt?

Je nutné si uvědomit, že na dospělácké krmivo převádím mladý citlivý organismus. Použití méně kvalitního krmiva může pejska zdravotně poškodit, což neznamená jen problémy s trávením. Od dospělého pejska už chceme plný „výkon“, trénink, výstavy, práci a podobně. A nemocný pes nemůže dobře pracovat.

Na trhu je obrovský výběr psích granulí a konzerv. Jak z takového množství vybrat to pravé? Na co bychom se měli při výběru nového krmiva zaměřit?

Samozřejmě, že se bude lišit krmivo pro malé plemeno od krmiva pro plemeno velké. Při výběru nového krmiva si chovatel navíc musí uvědomit, co má za pejska, co od něj očekává a co chce výživou řešit. Roli hraje v jakém režimu pes žije – je-li to „gaučák“, normálně aktivní pes nebo tvrdě pracující sportovec. Tomu je nutné přizpůsobit obsah živin v krmivu. Chovatel by měl znát specifika svého pejska a podle toho vybírat krmiva se speciálními aditivy. Například u malých plemen je nutné chránit především jejich chrup a močový aparát. Správné krmivo pro malé plemeno musí obsahovat suroviny, které budou podporovat zdraví těchto tkání – brusinky, borůvky, hřebíček a podobně. Úplně speciální kategorií jsou pak pejsci s alergiemi na některé suroviny. Těm se chovatel musí při výběru nového krmiva striktně vyhnout.

Je vhodné změnu udělat ze dne na den, nebo postupovat postupně? Jak na to?

Za normálních okolností musí být změna krmiva plynulá a probíhat po dobu nejméně 7 až 10 dnů. V té době je také dobré podávat probiotika. Je nutné vědět, že každá změna krmiva s sebou nese změnu fungování trávicí soustavy, a tedy i změnu funkcí imunitního aparátu. Je zajímavé, že po každé takové změně 2 až 3 týdny nepracuje normálně slinivka, potrava není správně trávena, a to může vyvolat trávicí problémy. I když „na povrchu“ žádné problémy nejsou vidět, změny ve funkcích imunitního aparátu nastávají vždycky a po dobu přizpůsobování trávicího traktu je organismus do určité míry oslaben.

Jak poznám, že nová strava pesanovi vyhovuje?

Jestli pejskovi krmivo „sedí“ se dá poznat až po 2 až 3 měsících. Základními příznaky jsou kvalita hovínek, zdraví a kvalita srsti. V podstatě, když pejsek vypadá a funguje, jak chce chovatel, je v optimální kondici, má „hezká“ hovínka a pěknou srst, může si být chovatel jist, že vybral správné krmivo.

Jaké naopak mohou být příznaky toho, že krmivo psovi nesedí a je potřeba ho změnit?

Jedním z prvních příznaků nevyhovujícího krmiva je změna kvality hovínek, která trvá déle než týden po změně krmiva. Dalšími příznaky mohou být změny v tělesné kondici, pokles výkonnosti nebo změna kvality srsti. Nejzávažnějším příznakem nevyhovujícího krmiva je alergická reakce. Ta musí být vždy důvodem k okamžité změně krmiva. V takovém případě na pomalý přechod není opravdu čas.

Jak takovou alergickou reakci na krmivo poznáme?

Typickým příznakem krmné alergie u psa je intenzivní drbání na vnitřní straně předních končetin a na břiše. Může to být i celá řada dalších příznaků jako například záněty kůže, záněty v uších nebo průjem.

Máme se řídit krmnou dávkou uvedenou na obalu, nebo je třeba brát v úvahu i další okolnosti jako fyzickou aktivitu psa, prostředí, ve kterém žije, a podobně?

Krmná dávka uvedená v krmné tabulce na obalu krmiva je za všech okolností pouze doporučení. Je stanovena na jakéhosi „průměrného psa“. Stejně jako u lidí je i každý pejsek originál se zcela specifickými nároky na živiny. Proto je nutné tuto doporučenou krmnou dávku vždycky přizpůsobovat individualitě psa, jeho aktivitě, temperamentu a tělesné kondici.

Děkujeme za váš čas. Doufáme, že čtenářům jsme trochu pomohli v rozhodování, jaké pokračovací krmivo vybrat nebo jak změnu provést. Jsme si jistí, že mnoho z nich tyto cenné rady využije v praxi.