Léčíme

Zvracení nebo průjem. Jak postupovat a nasadit veterinární dietu radí Martin Kváš

„Při trávicích potížích u pejsků jako je průjem nebo zvracení je důležité, aby pejsek hlavně do sebe dostal tekutiny a něco málo snědl,“ říká odborník na výživu psů Martin Kváš. Společně jsme se bavili o kvalitním veterinárním krmivu, jak postupovat, když má pejsek průjem nebo zvrací, a kdy je čas na to volat veterináře.

Jak zajistit správnou výživu v průběhu zdravotních obtíže zvířete, například při zvracení nebo průjmu?

V první řadě je důležité, aby pejsek vůbec jedl. 

Jak zvíře k jídlu přimět, když je přirozený apetit nevolností utlumený?

Je to záležitostí správné techniky krmení, ale také uměním majitele, aby přesvědčil svého pejska k jídlu. Mnohdy je nutné použít vařenou stravu. Například rýži s masem a zeleninou spolu s přídavkem probiotik, prebiotiky a rozpustnou vlákninou. 

Kdy zvolit veterinární krmivo? Nebo je pouze na předpis veterináře?

U veterinárního krmiva záleží na úrovni znalostí majitele. Většinou je ale lepší, když dietu doporučí veterinář. Zejména se to týká diet typu Hepatic, Struvite apod. Těmto dietám totiž předchází speciální veterinární vyšetření. Proto je konzultace s veterinářem víc jak na místě.

Jsou k veterinárnímu krmivu vhodné nějaké doplňky?

Při podávání veterinární diety by se neměly žádné doplňky stravy používat. Vždy raději vše konzultujte s veterinárním lékařem. 

Jak přejít zpět na normální krmivo?

Některé diety je možné praktikovat celoživotně. Jedná se například o dietu Hypoallergenic, Gastrointestinal nebo Joint & Mobility. Co se týká návratu k běžnému krmivu, tak zde doporučuji pozvolný přechod v rozmezí sedmi až deseti dnů, aby si organismus stačil zvyknout.

Lidová moudrost praví, že by pes měl mít alespoň jednou za měsíc půst. Co je na tom pravdy?

Zcela určitě to pravda není. Není k tomu žádný důvod. Naopak nepodání potravy pes nechápe. Vnímá to negativně a narušuje to jeho denního režim. Může to mít dokonce nepříznivý vliv na jeho psychiku. Takže to určitě nedoporučuji. 

Martine, jako vždy moc děkujeme za rozhovor!