Krmíme

Zvířecí apotéka: Vitamíny a minerály pro hlodavce v jednom? Zkuste minerální kámen!

Králík, činčila, morče, křeček… I tito maličcí a ušatí chlupáči potřebují pravidelně přijímat dostatek vitamínů a minerálů, aby dobře prospívaly. Proč jsou doplňky stravy pro hlodavce důležité a jak jim jejich přísun jednoduše zajistit?

Jsou drobní, nenápadní, někdy až skoro neviditelní. Řeč je o všech možných druzích hlodavců, které chováme doma jako své mazlíčky. A právě jejich malá velikost zapříčiňuje, že máme někdy tendence zapomínat, že i oni potřebují naši extra péči, co se výživy týče. Ačkoliv krmiva v dnešní době povětšinou obsahují vše, co tito tvorečkové v základu potřebují, je dobré mít představu o tom, jaké doplňky stravy pro hlodavčí kamarády vlastně existují a k čemu jsou dobré.

Doplňky můžeme rozdělit na dvě základní kategorie: vitamíny a minerály. 

Vitamíny jsou doporučované zejména pro mazlíky chované výhradně v bytě. Vitamíny A a C se starají o hlodavčí zoubky. Vitamíny B jsou zase důležité pro celkovou výživu organismu a nervovou soustavu ušáků. Vitamín K pak podporuje tvorbu červených krvinek a vitamín E posiluje oběhovou soustavu. Můžete je koupit např. v tekuté podobě. Vedle celkového posílení imunity organismu tím přispějete také k jejich zářivé a bohaté srsti.

Stejně jako u lidí, i u hlodavců stačí organismu vitamíny dodávat v malých dávkách. U minerálů, jako jsou vápník, měď, fosfor, hořčík, draslík, železo, jód, zinek a mnoho dalších, je to přesně naopak. Naši malí chlupatí kamarádi je potřebují zejména pro zdravý chrup a zdravé a silné kosti. Nejjednodušší variantou, jak mazlíkovi minerály pravidelně dodávat, jsou minerální kameny. 

Minerální kámen nebo také minerální blok je označení pro doplněk stravy pro hlodavce v podobě bílé kostky. Nenechte se však zmást názvem - stejně jako nejde o kámen v pravém slova smyslu, tento blok, který hlodavec může vesele okusovat a zároveň si tak brousit své přední zuby, vedle minerálů velmi často obsahuje i vitamínovou nálož, a vy tak zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Dnes jsme se podívali blíže na to, k čemu jsou takové vitamínové a minerální doplňky vůbec dobré a představili si jednu z možností pro vaše hlodavčí přátele, jak jim vitamíny a minerály dopřát v jednom balíčku, resp. kostce. V příštích článcích se k této problematice vrátíme a ukážeme si další produkty na trhu.

Všem hlodavčím mazlíčkům pevné zdraví!