Pečujeme

Zázračné tipy pro vaše hlodavce, aby se jim hezky žilo

Pokud doma máte králíka, křečka, myš nebo morčátko tak zbystřete. Zde Vám přinášíme zaručené tipy, aby se vašemu mazlíčkovi doma dobře žilo.

Základem je komfort

Řeč je o hlodavcích, kteří mají potřebu neustále ohlodávat předměty a brousit si tak své zoubky. Proto v kleci nesmí chybět takové předměty, které k tomu poslouží. U klece platí jednoduché pravidlo: čím větší klec, tím je to samozřejmě pro vašeho drobného mazlíčka vhodnější. U menších hlodavců, jako jsou například křečci, si je dobré dát pozor na to, aby mezi dráty neprotáhl svoji hlavu. V případě, že se tak stane, tak se skrze klec protáhne celý. Proto by dráty klece od sebe neměly být vzdálené více než 1,3 cm. 

U morčat pak můžeme zvolit zimní i letní variantu, kdy mohou žít venku, například v králičím kotci s výběhem a klidně i bez střechy, protože morče tak jednoduše z příbytku nevyskočí. Navíc to jsou teplomilní tvorové a vyhovuje jim teplota mezi 17-24 °C.

Obecně platí, že čím větší mají hlodavci výběh, tím je to pro ně lepší, protože mají prostor k pohybu, tolik netloustnou a tím pádem se jim prodlužuje život. 

V každé kleci nesmí mazlíčkovi chybět domeček, do kterého se může schovat a který mu dodá pocit bezpečí. 

Jakou vybrat podestýlku?

Co se týká podestýlky, tak to záleží na preferencích nového malého člena domácnosti. Dno je nutné vystlat hoblinkami nebo kukuřičným stelivem, dřevěnými peletkami nebo například speciální podestýlkou Asan. U ní oceníte to, že skvěle absorbuje pachy a vlhkost. 

S každou podestýlku se zachází trošku jinak, proto je dobré vypozorovat co vašemu malému mazlíčku nejvíc vyhovuje. 

Krmivo a pitný režim

Miska s jídlem musí být těžká, aby ho drobní hlodavci nepřevrhli. Pitný režim zajistíte prostřednictvím napáječky. Vodu s napáječkou se doporučuje čistit každý den a kontrolovat dostatečné množství vody. Krmivo můžete umístit na několik míst v kleci. Váš malý mazlíček to bude vnímat jako hru a během hledání krmiva se i zabaví. Morče na rozdíl od křečka je poměrně klidné zvířátko a nebude vás rušit neustálým běháním. Oproti tomu křeček je pohybově aktivní, proto mu pořiďte běhací kolo nebo třeba můžete využít ruličku od toaletního papíru, skrze kterou křeček bude probíhat. 

A co vy? Máte doma morče nebo křečka?