Krmíme

Jaké vitamíny zařadit na jaře do jídelníčku?

Vše kolem nás začíná ožívat, ale my i naši čtyřnozí chlupáči jsme často bez energie i bez nálady. To je jarní únava. Jakými vitamíny se můžeme dostat zpět do formy?

Skoro každého druhého z nás, naše mazlíky nevyjímaje, ke konci zimy dostihne jarní únava. Je to obranná reakce organismu na změny v okolí. Dny se prodlužují, teploty rostou. Naše tělo potřebuje chvíli čas, aby si na vše zvyklo. Navíc v zimě, kdy máme většinou nedostatek pohybu a sluníčka, se nám v těle hromadí nejvíce toxinů.

Pro účinné odbourávání škodlivin z těla je potřeba zdravě jíst, dostatečně se hýbat a dodržovat pitný režim. To vše samozřejmě ideálně po celý rok. Někdy je ale potřeba tělo trochu podpořit a k tomu se skvěle hodí některé vitamíny. Pojďme se podívat na to, které to jsou.

Králem vitamínů v podpoře imunity je vitamín C. Má silné antioxidační vlastnosti a aktivuje buněčný metabolismus. Pomáhá bojovat s infekcemi a má i regenerační účinky. Důležitý je i pro zdraví celého pohybového aparátu. A co je na jaře důležité – povzbuzuje organismus při únavě a vyčerpání. Jeho ideálními zdroji jsou šípky, rakytník, papriky, brokolice, nať petržele nebo černý rybíz.

Klíčový přínos vitamínu B pro organismus je podpora metabolismu (látkové přeměny). Přispívá ale i ke správné funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy i vyčerpání a je nepostradatelný při vstřebávání hořčíku. V tomto ohledu jsou pro nás nejdůležitější vitamíny B6 a B12. Hojně jich najdeme třeba v pivovarských kvasnicích nebo lahůdkovém droždí. Skvělým zdrojem je i maso, zejména vnitřnosti (především srdce a játra). Najdeme ho ale i v banánech, borůvkách, brokolici nebo bramborách.

Pro imunitní systém je důležitý i vitamín D, jehož dlouhodobý nedostatek je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k akutním respiračním infekcím a chřipce. Tento vitamín je sice tělo schopné si samo vyrobit, ovšem potřebuje k tomu dostatek slunečního svitu, což může být v zimě problém. Psi a kočky navíc mohou vytvářet vitamín D pomocí slunce jen v malém množství, a proto je třeba jim ho doplňovat. Stravou si ho můžeme doplnit tučnými rybami, jako je losos nebo tuňák, a samozřejmě i rybím tukem. Pomůže nám i konzumace jater nebo vaječných žloutků.

Vždy je lepší vitamíny doplňovat přírodní cestou, pokud to jde. Syntetické nedokážeme tak efektivně využít. Většina kvalitních krmiv pro zvířata již produkty bohaté na potřebné vitamíny obsahují. Zejména pak holistická krmiva, která nahlíží na stravu jako na nástroj udržení celkového zdraví zvířete. V kritických obdobích, kterým může být i jaro, jejich příjem můžeme zvýšit i doplňky stravy nebo také funkčními pamlsky.

Jak se s příchodem jara vypořádáváte vy? Trpíte jarní depresí, nebo už se radujete, že příroda ožívá a s ní cítíte nával energie i vy? Pozorujte v těchto dnech své mazlíky o trochu bedlivěji, jestli nejsou bez nálady nebo energie? Možná, že potřebují doplnit vitamíny.