Krmíme

Je čerstvé maso ve složení granulí známka jejich kvality?

Použití čerstvého masa při zpracování granulí s sebou nese nejednu výhodu, což potvrzuje i nutriční specialista Martin Kváš. Jak se takové krmivo vyrábí, jaká má jeho výroba technologická omezení a jak ovlivňuje kvalitu granulí?

Použití čerstvého masa při výrobě granulí je jedním z moderních trendů výroby, který je ovšem poměrně logisticky a technicky složitý na výrobu – vyžaduje například investice do moderních technologií a skladovacích prostor s chladícími boxy. Proto zatím postup není nijak hojně rozšířen. Maso musí být také zpracováno poměrně rychle, což vyžaduje jeho nákup od lokálních dodavatelů. Tento fakt na druhou stranu uvítají ekologicky smýšlející spotřebitelé.

Použití čerstvého masa při výrobě s sebou nese hned několik výhod pro jeho strávníky. „V literatuře se už objevily práce, které ukazují, že přídavek čerstvého masa do granulí zlepšuje jejich stravitelnost. Ta pak přináší i více stavebních kamenů bílkovin, tedy aminokyselin. Vyšší stravitelnost granulí také znamená mimo jiné nižší zátěž vylučovacího ústrojí nebo zlepšení zdraví trávení,” prozrazuje nutriční specialista Martin Kváš. Kromě kvalitních bílkovin přináší do krmiva čerstvé maso, které je zpravidla tvořeno mimo svalovinu i vnitřnostmi a také tuky v jejich přirozené formě. Dalším benefitem krom zmíněných výživových výhod je i podle provedených testů vyšší chutnost a atraktivita tohoto krmiva pro psy i kočky. 

Možnost použití množství čerstvého masa při výrobě záleží na typu použité technologie. „Čerstvé maso se namele a dávkuje se přímo do prekondicionéru. Dále je už technologický postup stejný jako u klasické extruze. V současnosti nejmodernější extrudéry umožňují použít až 80 % čerstvého masa. Takové extrudéry jsou v celé Evropě pouze tři. Jeden z nich vlastní VAFO Praha,” upřesňuje nutriční specialista. 

Dále vysvětluje, jak se toto množství udává ve složení granulí: „V současnosti se používá deklarace procent surovin ve chvíli, kdy vstupují do extrudéru. To znamená, že při udaném množství 40 % čerstvého masa se na výrobu granulí použije opravdu 40 % čerstvého masa a 60 % ostatních surovin.” Ty tvoří sušené maso nebo masová moučka, která se do směsi většinou přidává pro dostatečný obsah živočišných bílkovin, příloha a další přidané složky jako byliny a podobně. 

Jak vidíte, obsah čerstvého masa v granulích má pro psy i kočky spoustu (nejen) zdraví prospěšných výhod. Spolu s vhodně zvolenou přílohou pak takové krmivo představuje vysoce stravitelnou potravu, která do misky dodá veškeré potřebné látky v té nejlepší formě, nezatěžuje zbytečně trávicí ústrojí a napomáhá ke zdraví a vitalitě strávníka.