Krmíme

Specifika výživy psů velkých a obřích plemen

Velká plemena, podobně jako ta miniaturní, jsou v lecčems specifická. Psi velkého vzrůstu rostou jiným tempem, jejich klouby jsou více namáhány. To se musí odrazit i v jejich péči, výživu nevyjímaje. Na co je potřeba při krmení velkých psích plemen myslet, jsem se zeptala chovatelky bernského salašnického psa Jaromíry Sojkové.

Jaromíra Sojková, členka chovatelské komise klubu švýcarských salašnických psů a majitelka chovné stanice Bohemia Bernica, se aktivně věnuje chovu bernských salašnických psů. S chovem velkých pesanů má dlouholeté zkušenosti, a dokáže nám tak říct, jaké speciální nároky velcí psi v různých vývojových stádiích mají. 

Dobrý den, Jaromíro. Začnu od začátku, tedy od štěňat. V čem se liší mláďata velkých a obřích plemen od těch středních? Jak se to odráží v jejich jídelníčku?

Dobrý den, jelikož jsme chovali velká plemena – v minulosti hovawarta, současně až do nynějška bernského salašnického psa, ale i střední plemeno appenzellského salašnického psa, máme malé srovnání. Ovšem nejsem schopná mluvit za všechna střední a malá plemena, jelikož jsem je nechovala a nemám s tím zkušenosti. 

Pro mě jako pro chovatele žádná zásadní změna v jídelníčku není. Jenom možná v množství podávaného krmiva. Jinak jsou velká i střední plemena velmi žádoucí po krmení a dobře tráví.
A jak se plemena liší? Pouze vzrůstem v dospělosti. Dokonce porodní váhy bernských salašnických a appenzellů jsou téměř totožné.

Jak dlouho trvá, než velká psí plemena dosáhnou fyzické dospělosti?

Fenky dosahují fyzické dospělosti dříve, okolo 2 roku. Pejsci plemene bernský salašnický pes dosahují plné fyzické dospělosti až mezi 3 a 4 rokem. 

Do kdy by se měli krmit štěněčími granulemi?

Štěněčími granulemi krmíme cca do 4 až 5 měsíců věku. 

Velká a obří plemena mají na rozdíl od těch ostatních krmivo rozfázované navíc do kategorie juniorských granulí. V jakém časovém úseku bychom jimi měli psa krmit?

Na granule junior převádíme mladého pejska cca ve věku 4. – 5. měsíce a krmíme je jimi minimálně do roka, možné ještě déle. Máme vyzkoušeno, že bernský salašnický pes roste na těchto granulích velmi rovnoměrně. 

Kdy se přechází na dospělácké krmivo?

Na dospělácké krmivo přecházím po dosažení 12 měsíců věku, někdy třeba až v roce a půl. Není kam spěchat, velká plemena dospívají později. 

Kolik krmných dávek by v jaké fázi života měli velcí psi dostávat? Liší se to nějak od středních psů?

My krmíme štěňátka velkých plemen do odběru 3x denně a v nových rodinách je krmí také 3x denně cca do věku 4 až 6 měsíců. Pak je možné přejít na krmení 2x denně. Poté už záleží na tom, jak komu četnost krmení vyhovuje. Někdo krmí 2x denně celoživotně a někdo krmí 1x denně. I to psovi vyhovuje a my to máme vyzkoušené u našich psů. Myslím si, že se to nijak od středních psů neliší. Jsem přesvědčená, že to je pro ně vyhovující, protože my máme to štěstí, že se naši psi dožívají nadprůměrného věku u bernských salašnických psů. 

Je pro velké psy důležitá i velikost granulí?

Ano, určitě. Samozřejmě by se jim hůř baštily granulky velikosti hrášku. Pro velká plemena jsou určeny velké granule, aby je mohli i chroupat a ne jenom hltat. 

Psi velkého vzrůstu prý procházejí několika růstovými spurty (krátkými obdobími rychlého růstu, jedno z nich bývá kolem třetího měsíce), kdy pes roste přímo před očima. Je vhodné mu v tomto období zvyšovat krmnou dávku?

Určitě není vhodné v těchto obdobích krmnou dávku zvyšovat. Štěně a následně pak dospívající pejsek by mohl ‚vytáhnout‘ v dlouhých kostech a růst by mohl být naopak ještě nerovnoměrnější. My podáváme od 3 měsíce speciální kloubní výživu, to je při překotném růstu velkého plemene důležité. 

Uškodí něčemu, pokud bude pes dostávat nadměrně energeticky bohatou stravu?

Je to podobné jako u předchozí otázky. Ano, mohlo by to uškodit. My vždycky říkáme majitelům našich štěňátek, aby se drželi jednoduchého rozpoznání – zda psa překrmují nebo nedokrmují. Jelikož předepsaná dávka na baleních granulí je pouze orientační, doporučujeme se řídit jednak ‚hladovostí‘ pejska a pak průběžně, například při mazlení, osaháme žebra a páteř. Pokud cítíme žebra a páteř vystupuje výrazně nahoru, je nutno krmení přidat. Jestliže už žebra a páteř přestáváme cítit na omak, je nutné naopak krmnou dávku snížit. 

Měli bychom psům velkého vzrůstu podávat kloubní výživu? Pokud ano, v jaké fázi jeho života?

Kloubní výživu podáváme od 3. měsíce věku a pravidelně v minimálně  tříměsíčních kúrách. Většinou je však možné podávat nepřetržitě podpůrnou kúru do 12. – 15. měsíce věku, kdy dorůstají velké kosti a klouby. 

Jaké látky jsou nejdůležitější pro správný vývoj kosterní soustavy?

V této otázce bych asi nevypíchla jenom nějakou jednu nebo dvě látky. Možná by někdo řekl vápník, někdo hořčík, křemík, sodík nebo další. Samozřejmě jsou důležité i bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina a také spousta vitamínů. Měl by to být vyvážený komplex všech prospěšných látek, včetně výživy kloubů. Takže kolagen, MSM, chondroitin sulfát, D-Glukosamin sulfát, lactomin. V každé z veterinárních výživ kloubů je trochu jiné složení prospěšných látek.  

Jak se může projevit, pokud pes nabere váhu nadměrně rychle nebo se mu nedostane dostatek živin k vybudování silné kostry v důsledku krmení nekvalitní stravou?

Následky mohou být někdy až katastrofální. První bych jmenovala dysplazii velkých kloubů, což jsou u velkých plemen kontrolované kyčle a lokty, u některých také ramena. U překrmeného mladého psa může být výsledek dysplazie kloubů horší až o několik stupňů a někdy mu to může hodně zhoršit kvalitu života. Pak se mohou projevit další problémy, například zánět dlouhých kostí, kdy štěně přestane úplně chodit. Nikdy prostě není dobré, pokud pes roste překotně a váha letí nahoru. 

Může psovi nějak uškodit naopak nadbytek vápníku nebo vitamínu D? Obsahuje je kvalitní krmivo pro velká a obří plemena dostatek, nebo je nutné podávat je pesanovi ještě doplňky stravy?

Kvalitní krmivo obsahuje vždy dostatek živin i vitamínů, a hlavně je obsahuje ve správném poměru. Určitě bych žádné doplňky stravy ve formě např. vitamínů nebo doplňků na bázi vápníku nedávala. Jak už jsem řekla dříve, pouze u velkých a obřích plemen přidáváme kloubní výživu. 

Jaromíro, děkuji vám za váš čas a sdílení zkušeností. Jsem si jistá, že nejednomu majiteli pomohou a přeji vám i vašim psům mnoho zdraví.