Krmíme

Jak poznám, že mazlíkovi krmivo vyhovuje?

Vybrat to správné krmivo mezi tolika možnostmi, které na trhu máme, může být pro někoho oříšek. Navíc ani u kvalitního krmiva nám nikdo nezaručí, že bude mazlíkovi vyhovovat. Protože co sedí jednomu, nemusí sednout druhému. Jak tedy poznáme, že jsme vybrali správně a parťák na krmivu prospívá, radí nutriční specialista Martin Kváš.

Za jak dlouho po zavedení krmiva můžeme posoudit, jestli zvířeti vyhovuje?

Negativní vliv na trávicí soustavu můžeme zjistit prakticky okamžitě, v horším případě během několika hodin. To je situace, kdy zvíře reaguje zvracením nebo průjmem. Průjem ale vždycky nemusí znamenat, že psovi dané krmivo nevyhovuje. Může to být i reakce na příliš rychlý přechod na nové krmivo. Proto se při přechodu vždycky doporučuje použití probiotik. Pozitivní vliv krmiva na organismus můžeme posoudit až po významně delší době, tedy po dvou až třech měsících. 

Co přesně vlastně znamená, že zvíře na krmivu prospívá?

Znamená to, že krmivo podporuje všechny funkce zvířecího organismu, zvíře vypadá zdravě, je v optimální kondici, nevykazuje známky žádných poruch atd.

Jaké všechny aspekty můžeme posuzovat? Výživnost, stravitelnost, chutnost, …?

U krmiva mohu posuzovat v podstatě všechno, co vidím na povrchu zvířete – kvalitu hovínek, kondici, zdraví, kvalitu srsti atd.. Chutnost krmiva u psů je velmi nejistá kategorie. Pokud páník nezná správnou techniku krmení, pak „chutnost krmiva“ vůbec nemusí s krmivem souviset. Dále mohu posuzovat i aktivitu zvířete, jestli mu krmivo přináší dostatek živin například pro sporty, ale to je zase otázka tělesné kondice.

Jak by měla vypadat stolice prospívajícího zvířete?

Hovínka by měla být v první řadě tvarovaná, přiměřeně tuhá, ale ne příliš tvrdá. Měla by mít fyziologickou barvu, což je většinou tmavě hnědá.

Jak se vhodně zvolené krmivo odrazí na kvalitě srsti?

Kvalita srsti je odrazem zdraví kůže a to je zase příznakem zdraví celého organismu. Kvalita a vzhled srsti je jeden z ukazatelů, podle kterého se vliv krmiva na zvíře posuzuje.

Ovlivňuje volba krmiva i délku a kvalitu mazlíkova života? Má přímou souvislost s jeho zdravím?

Zdraví organismu má přímý vliv na délku i kvalitu jeho života. Pouze je-li organismus zdravý, může provozovat všechny svoje aktivity, není omezován žádnými faktory. Nemoc pak přímo ovlivňuje délku života i jeho kvalitu.

Může i kvalitní krmivo mazlíkovi nevyhovovat?

Bohužel není nikde definováno, co je kvalitní krmivo. Za všech okolností platí, že pejskovi může nevyhovovat složení krmiva nebo jeho obsah živin.

Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí?

Alergie je neadekvátní reakce imunitního aparátu, intolerance je neschopnost organismu trávit nějakou živinu. Příkladem intolerance je např. reakce na laktózu.

Je vhodné podávat hypoalergenní krmivo preventivně, nebo je to zbytečné?

Tohle vždycky záleží na volbě chovatele.  Pokud mám jistotu, že mám doma zdravé zvíře, pak mu hypoalergenní krmivo podávat nemusím.