Pečujeme

Nejlepší hračky pro psy

Naši čtyřnozí mazlíčci po nás vyžadují několik základních věcí, bez kterých by nebyli spokojení. V první řadě to je chutná strava, dále také přístup k vodě, musíme jim dopřávat čas na odpočinek, měli bychom jim dávat najevo lásku a věnovat jim dostatečné množství času. Do této kategorie se řadí i čas na hraní. Které pomůcky a hračky jsou pro psy nejlepší a které jsou nejoblíbenější?

Záleží na věku psa
Hračky, které jsou pro psy ideální, se liší v závislosti nejen na jeho velikosti, ale především věku. Malé a neposedné štěně bude vyžadovat jiné pomůcky než dospělý pes. Některé věci mají však společné: hračky by neměly obsahovat malé částice, které by zvířeti mohly ublížit nebo by je mohlo spolknout, a také by měly být odolné. Přece jen, štěňata i dospělí psi se rádi zakousnou a hračka by na to měla být připravena. 

Funkční i zábavné hračky
Jestliže máte doma psa, kterému je teprve pár měsíců a jeho vývoj ještě nebyl dovršen, měli byste podle toho vybírat i hračku. Například pokud psovi stále rostou zuby, je dobré se zaměřit na funkčnost předmětu, se kterým si bude hrát. Kromě toho by hračka měla být ohebná a měla by se dát žvýkat. Některé pomůcky se navíc dají naplnit vodou, která chladí dásně a ulevuje od bolesti způsobené prořezávajícími se zuby. 

Interaktivní pomůcky
Podobně jako v hračkářství pro děti, i ve psím oddělení můžete najít hračky, které jsou interaktivní a pomohou rozvíjet určité schopnosti každého psa. Jedná se například o skládanky, které pes čumákem posunuje a pod nimiž nachází pamlsek, nebo o míček s výčnělky, pod který lze umístit různé dobroty. Kromě toho, že tyto aktivity mají vliv na rozvoj psa, se tak buduje i vztah mezi zvířetem a majitelem, což je pro obě strany velká výhoda. 

Hračky na hraní venku
Dalším typem hraček jsou ty klasické, které zabaví čtyřnohé miláčky především při pohybu venku. Patří sem různé létající talíře a gumové míčky, které lze libovolně házet a díky nimž lze psa naučit aportovat, a tedy určité formě poslouchání rozkazů. Takové hračky se hodí jak pro štěňata, tak pro větší psy, všechny by ale měly být z vhodného materiálu, nejlépe z gumy, která se jen tak nezničí.

Vodní radovánky
Zejména v létě oceníte hračky, které snesou kromě tvrdé země i vodu. Různé plovací míčky a jiné předměty můžete totiž psovi házet do potoka a on tak může zábavu spojit s osvěžením v horkých letních dnech. Do této kategorie se dají zařadit i psí bazénky, které lze napustit vodou a pes se do nich může kdykoliv odebrat, aby nehrozilo, že se jeho organismus přehřeje. 

Plyšové hračky pro každého
Stejně jako malé děti ani psi nepohrdnou plyšovými hračkami, které mohou s sebou vláčet všude a ke kterým se vedle zábavy a hraní mohou i přitulit. Může se jednat o jakákoliv plyšová zvířata, která máte doma z dob svého dětství, nebo i figurky ze speciálních obchodů, které při stlačení vydávají zvuky. Takové předměty psi ocení i právě pro jejich zvukové efekty. 

Základ je struktura a materiál
Ať už si pro svého psa vyberete hračku jednu nebo se rozhodnete mu pořídit celý obchod, měli byste dbát na to, aby každý předmět, se kterým přijde zvíře do styku, byl především bezpečný. Nemělo by tedy hrozit odpadnutí jakékoliv jeho části a neměl by na sobě mít ani výčnělky, které by psa mohly poranit. 

Druhé důležité pravidlo se týká kvalitního materiálu. Pes bude mít všechny hračky v tlamě, a proto je nutné kontrolovat, z čeho byla pomůcka vyrobena a zda použité látky nejsou zdravotně závadné. Vždy ale pamatujte na to, že nejlepší hračkou jste vy sami, a čas, který se svým psem strávíte, je pro něj nejpřínosnější.