Pečujeme

Jak pečovat o srst našich domácích mazlíčků?

Péče o naše domácí mazlíčky zahrnuje mnoho aspektů. Začíná to správným krmením, které musíme vybrat tak, aby jim vyhovovalo a zároveň dodávalo všechny potřebné živiny, pokračuje to hraním a mazlením, díky kterým naši mazlíčci vědí, že jsou plnohodnotnými členy rodiny, a končí to péčí o zuby a srst. Právě srst je velmi důležitým aspektem, na který bychom neměli zapomínat, a nezáleží přitom, zda máme doma kočku nebo psa. Jak se správně o srst našich chlupatých miláčků starat?

Srst prozradí, zda je vše v pořádku

Pro psy je srst mnohem víc než jen kožich, který může dobře vypadat. Je to především bariéra, která jim poskytuje ochranu před vnějším světem a nepříznivými vlivy okolí. Chrání před prachem, hmyzem, deštěm a v neposlední řadě slouží jako tepelná izolace. Zároveň může být ukazatelem zdraví psa, jelikož se na ní mohou projevit případné nedostatky živin v potravě nebo třeba potravinové alergie a intolerance. 

U kartáčování je důležitá pravidelnost

Péče o psí srst by tedy měla být důkladná a především pravidelná, a to i u plemen, která zdánlivě složitou úpravu nevyžadují. Základem je samozřejmě česání a kartáčování, které má hned několik benefitů. Odstraní se jím nečistoty jako prach, bláto nebo případné listí, které v chlupech utkvělo, zároveň ale slouží k očistě pokožky, kdy se uvolní odumřelé buňky. Kartáčování a česání vám zároveň dává možnost odhalit případné neduhy na pokožce jako fleky, vyrážku, ekzém nebo i zakouslá klíšťata a parazity. 

Koupání jen v nutných případech

Může se zdát, že časté kartáčování je pro psa přínosné, to ale není tak úplně pravda, platí zde totiž pravidlo všeho s mírou. Proto je nutné najít kompromis mezi příliš častým kartáčováním a tím, že se srsti svého psa nevěnujete vůbec. Dalším z kroků péče o srst je samozřejmě i koupání, které by opět nemělo probíhat příliš často, protože se jím může vysušit pokožka. Pes by se měl koupat jen tehdy, kdy je velmi špinavý a nečistoty se nelze zbavit jinak nebo když zapáchá. Důležité je ale používat prostředky a šampony určené speciálně pro psy a sprchovat je pouze vlažnou vodou. 

Záleží na plemeni

Další péče samozřejmě záleží na jednotlivých plemenech. Jinak se bude pečovat o malá plemena s hedvábnou srstí, která může být velmi citlivá a náchylná na poškození, jinak o psy s krátkou a hladkou srstí, jako jsou například ohaři, jinou péči budou vyžadovat plemena s velmi dlouhou srstí, jako jsou třeba kolie. 

I kočky potřebují pomoc s péčí o srst

Pokud se zaměříme na kočičí mazlíčky, může se zdát, že zde bude péče o jejich srst velmi jednoduchá. Je totiž dobře známé, že kočky se o svou srst starají samy, a pokud je kočka neupravená, může to být první známkou nemoci. Kočky se o svou srst starají především olizováním, kdy ji zároveň masírují a stimulují tak růst nové srsti. I přes to, že jsou kočky v tomto ohledu do jisté míry samostatné, potřebují trochu naší pomoci. 

Pravidelné kartáčování je základ

Jelikož kočky o svou srst pečují jazykem, je poměrně časté, že chlupy polykají, ty se jim následně usazují v žaludku a poté vyvolávají pocit na zvracení. Proto je nutné kočku pravidelně kartáčovat, aby byly největší chomáče chlupů odstraněny a kočka se s nimi následně nemusela trápit. Stejně jako u psů, i kočky by měly být kartáčovány pravidelně a začít by se mělo ideálně už od koťátka, aby si na tento proces zvykly. Ze začátku je možné používat speciální rukavice, které celé zacházení usnadní, v pokročilejším věku už řada koček snese měkké kartáčky. 

Koupání jen s určenými prostředky

Ani kočky nemusíte zatěžovat častým a pravidelným koupáním, k tomuto kroku opět stačí přistoupit ve chvíli, kdy jsou velmi špinavé a znečištěné. I v tomto případě byste měli používat výhradně prostředky jim určené, šampony pro lidi nebo psy by mohly jejich srst poškodit. Pamatovat byste měli i na správnou teplotu vody, která by měla odpovídat tělesné teplotě kočky, měla by mít tedy zhruba 38,5 stupně.

Péče jako společný rituál

Další péče opět závisí na tom, zda máte doma kočku s dlouhou srstí, která má tendenci se často zacuchávat, nebo zda máte krátkosrstého mazlíčka, o nějž může být péče časově méně náročná. Vždy však platí, že pravidelnost je základ a pokud si z kartáčování a čištění vašich mazlíčků uděláte příjemný rituál, dost možná dospějete k tomu, že si jej budete společně užívat.