Pečujeme

Co dělat pro zdravý močový trakt kočky?

Onemocnění močového aparátu patří k nejčastějším nemocem koček, setkat se ale můžeme s celou řadou potíží od tvorby močových kamenů, přes anatomické abnormality po bakteriální infekce. Nejčastějším onemocněním močového aparátu koček je tzv. FIC (feline idiopathic cystitis), které dokáže kočky pořádně potrápit. Jak se tyto problémy projevují a lze jim nějak předcházet?

Pozor na vnější stresové faktory

Dříve se tato nemoc označovala jako FLUTD (feline low urinary tract disease). Toto onemocnění je charakterizováno pronikáním bílkovin a krve do moči a nespecifickým, tzv. sterilním zánětem močového ústrojí. Jeho nejčastější příčinou je stres. Kočky jsou totiž strachem a úzkostí ovlivňovány stejně jako lidé a na každé stěhování, přírůstek v rodině, někdy i jen přestěhování nábytku mohou reagovat velmi citlivě. I proto je důležité, abychom vždy pamatovali na to, že i sebemenší změna může kočkám způsobit zdravotní potíže a vždy bychom se měli snažit tomuto vážnému a život ohrožujícímu onemocnění předcházet, případně zmírňovat jeho následky.

Rituály pro navození bezpečí

Stres kočce přinášíme v první řadě my, lidé. Kočka neví, kdo je ten tvor, kterého každý den potkává u sebe doma. Je to kamarád, predátor, kořist? V omezování stresu u kočky hrají velmi důležitou roli pravidelné „rituály“, tedy činnosti opakované každý den ve stejnou dobu. Hodně se osvědčuje dávat ráno a večer pamlsek, někdy se používá kousek konzervy, pohlazení, oslovení, prostě cokoliv, co ukáže, že je kočička naše a že ji máme rádi.

I při soužití s člověkem si kočka do značné míry zachovává svou nezávislost. Má svůj vlastní svět a nemá moc v lásce, když to lidé nerespektují. Velmi často najdeme kočku sedět na místě, kde ji nikdo nevidí, ale odkud může velmi dobře sledovat „cvrkot“ kolem sebe. V té chvíli moc nechce, aby ji někdo hladil či bral do náručí. Tyhle nechtěné kontakty mohou u koček vyvolávat stres s příslušnými následky.

Pomůže i vlastní pelíšek

Další důležitou roli v prevenci onemocnění močových cest u kočky jsou správné podmínky chovu. Kočka by vždycky měla mít svoje místo, kam se může schovat, kam za ní nikdo nemůže. Někdy postačí krabice s vystřihnutým otvorem ve stěně, může se uplatnit i pelíšek v temnějším koutě bytu. Úplně luxusní je potom cestička z prken pod stropem místnosti. Kočky tahle místa milují, jelikož jim dělá dobře shlížet na lidi z výšin, kam za nimi nikdo nemůže.

Důležitý je dostatek vody

Velmi důležitým pro zdravotní stav močového aparátu kočky je příjem vody. Kočky pocházejí z pouštních podmínek a k nedostatku vody jsou velmi dobře přizpůsobeny. Kočka si „umí“ potřebnou vodu získávat ze své moči. Tím, že si kočka oddělí vodu, se zvýší koncentrace moči a s tím i obsah minerálů. Právě tak pak vznikají močové kameny. Je proto velmi důležité podporovat u kočky pití vody. Dobrým způsobem je nabídnout jí nejrůznější zařízení na vodu, misky, hrnky, talířky, fontánky a další. Zároveň se nelekejme, když uvidíme kočku pít z nějakého poměrně neobvyklého místa jako jsou tácky pod pokojovými květinami či akvárium. Kočka musí svou vodu „potkávat“ a velmi se osvědčuje, když jsou nádobky na vodu rozmístěny ve všech místnostech, kde se kočka pohybuje.

Svou roli hraje i správné krmivo

Nezastupitelnou roli v prevenci onemocnění močového aparátu má výživa. Správné krmivo udržuje zvíře v optimální tělesné kondici a jeho přiměřeným množstvím se vyhneme nabírání na váze. Obezita je totiž jeden z faktorů přímo ohrožujících zdraví močového aparátu. Krmivo by mělo být založeno na masu, nikoliv na rostlinných náhražkách. U kastrovaných koček je správné používat speciální krmiva pro kastráty, které zvyšují příjem vody u kočky a podporují její optimální kondici. Člověk je zodpovědný za zdraví své kočky a musí udělat vše pro to, aby této povinnosti dostál v plné míře.