Krmíme

Štědrovečerní večeře pro domácí mazlíčky

Naši domácí mazlíčci nám jsou oporou během celého roku. Prožívají s námi všechny radosti i starosti, a proto bychom na ně neměli zapomínat ani během speciálních chvil, jako je například Štědrý den. Přemýšlíte, jak sestavit sváteční menu pro své čtyřnohé kamarády? A co jim vlastně naservírovat dobrého? Pak čtěte dál, připravili jsme si pro vás několik tipů, které vám se sestavením chodů pomůžou.

Zatímco my jsme zvyklí na naši českou klasiku, tedy na rybí polévku a smaženého kapra nebo řízek s bramborovým salátem, pro zvířata tato jídla nepřichází v úvahu. Jak smažené, tak kořeněné pokrmy by jim v žádném případě neudělaly dobře a pokud by si na něčem z uvedeného pochutnali, bylo by skoro jisté, že následující hodiny stráví s nepříjemnými trávicími obtížemi. 

I psi a kočky uvítají rybu k večeři

Toto omezení však neznamená, že psi i kočky si na některých potravinách z naší večeře nesmlsnou. Například ryba, ať už kapr nebo filé, je vhodnou volbou, je však nutné dodržovat určité zásady při její přípravě. První zásadou je, že ryba nesmí být smažená, trojobal není pro zvířecí trávicí systém vhodný. Rybu stačí bez jakéhokoliv koření podusit, právě tak bude vašim čtyřnohým chlupáčům chutnat nejvíce. Pokud máte doma kočičku, do misky jí můžete přihodit i zeleninu, právě třeba z bramborového salátu. Zapomeňte ale na brambory, ty by jejímu organismu spíše uškodily. 

Rybí olej udělá divy

Jestliže víte, že vaše zvíře nesnese velké změny v jídelníčku a že by jej taková dobře míněná štědrovečerní večeře mohla rozhodit, držte se klasického každodenního jídelníčku. Pokud chcete tradiční krmivo ozvláštnit, můžete třeba do granulí přidat několik kapek rybího oleje. Třeba lososový má skvělou a jemnou chuť.

Čas na dezert

I mazlíčci si zaslouží malý dezert na konec po velké večeři. Připravit jim můžete třeba celozrnné ovesné suchary, které jsou velmi jednoduché a zároveň chutné. Stačí jen smíchat celozrnnou mouku, ovesné vločky, sádlo nebo rostlinný olej a masový vývar. Směs rozprostřete na pečicí papír a v rozehřáté troubě pečte asi 40 minut. 

Sladká tečka na konec

Pokud byste svým psím kamarádům přece jen chtěli dopřát něco sladkého, zkuste jim upéct banánové placičky. Ty vzniknou smícháním celozrnných ovesných vloček, odstředěného mléka, vejce, rozmixovaných banánů a lžičky medu. Ze vzniklé hmoty vyválejte placku a vytvarujte placičky, které pečte 30 minut. 

Nejlepším dárkem je společně strávený čas

Je přirozené, že svým čtyřnohým mazlíčkům chcete dopřát to nejlepší, aby viděli, jak moc jim na vás záleží. Nejen během vánočního období byste je však měli držet dál od potravin, které by jim mohly způsobit zdravotní potíže. Mezi ně patří například čokoláda, avokádo, brambory nebo hroznové víno. Naopak největším dárkem pro ně  bude čas strávený s vámi. Taková procházka proložená hraním je to nejlepší, co od vás pejsek může dostat. Kočičku zase jistě potěší chvilka mazlení na gauči.