Pečujeme

Zimní výbava pro psa

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro lidský organismus, ale i pro ten zvířecí. Například psi mohou ve velmi mrazivých dnech na procházkách trpět. Prochladnout mohou nejen skrz své tělo, ale i tlapky. Ty navíc přichází do styku se solí na chodnících a silnicích a ta jim ničí již tak citlivou kůži. Jak zajistit svým čtyřnohým mazlíčkům tu nejlepší péči v zimních měsících?

Záleží na druhu psa

Zvířata jsou do určité míry na chladné počasí zvyklá, stejně jako u lidí i pro ně je to však do určité míry individuální. Například u psů hraje roli to, zda se řadí k dlouhosrstým či krátkosrstým plemenům. Právě druhá kategorie může být na mrazivé počasí o něco citlivější. 

Obleček ochrání před zimou 

Právě krátkosrstým psům je dobré na zimu pořídit nějaký obleček, který je ochrání před mrazem a vlhkem. O něco citlivější na mrazivé počasí pak mohou být psi chovaní v bytech a domech, tedy takoví, kteří nejsou zvyklí se s venkovní teplotou vyrovnat sami. Co se oblečků týče, dnes je na trhu mnoho variant, vybrat si můžete dle stylu, střihu i míry zateplení. Pořídit svému čtyřnohému miláčkovi můžete i pláštěnku, která ho ochrání před deštěm. 

Boty jako ochrana před solí

Na procházky po městě, kde jsou často posolené chodníky, je dobré pořídit i botičky. Právě všechny posypové materiály, které mají zabránit klouzání povrchu, jsou pro psy velmi nepříjemné. Zanášejí se jim mezi packy a ničí jemnou kůži. Taková situace je pro ně bolestivá a vyžaduje následnou péči, případně jí lze předejít nějakým stylovým obutím. 

Balzám či krém na poraněnou kůži

Pokud se rozhodnete do bot pro psa neinvestovat, je dobré nakoupit alespoň přípravky, kterými následně psí tlapky ošetříte. Existují nejrůznější balzámy a krémy, které podporují hojení. Na trhu najdete například i výrobky s CBD, které jsou velmi šetrné k poraněné kůži a dokážou se rychle vstřebat. 

Doplnění vitamínů a minerálů

Důležitým prvkem v zimní péči o psa jsou i vitamíny a minerály, které podpoří imunitní systém vašeho psího kamaráda. Přidávat je můžete především do krmení. Vzhledem k tomu, že dnes se dají doplňky stravy sehnat v různých formách, si můžete vybrat to, co bude vyhovovat vám a vašemu psovi. Vitamíny byste ale neměli přidávat do vody, a to proto, že by nedošlo k přijetí dostatečného množství vitamínů. 

Možné zhoršení některých problémů

Kromě toho, že podobně jako lidi jsou psi v zimním období náchylnější k různým virovým onemocněním, se například zvyšuje i jejich citlivost a některé problémy, které do té doby nebyly nijak bolestivé, se mohou začít projevovat. Právě na takové situace se nutné brát ohled. Týkat se to může třeba psů, kteří trpí artrotickými stavy a v zimě je klouby a kosti mohou bolet o něco víc než obvykle. Zhoršovat se může i jejich pohyblivost.