Pečujeme

Výživa psa při nemoci

Nemoc je nepříjemnou záležitostí, která dokáže zkomplikovat život nejen pacientovi, ale i jeho okolí. To platí o to víc, pokud je nemocný váš mazlíček, který nedokáže říct, co jej trápí, bolí nebo jak moc je mu špatně. Proto je nesmírně důležité držet se některých pravidel, jež se k péči o nemocné psy vážou. Tentokrát se zaměříme na stravu. Je potřeba ji v případě zdravotních problémů upravovat? A pokud ano, jak? Na to jsme se ptali nutričního specialisty Martina Kvaše.

Pokud je pes nemocný (například nachlazení a další problémy vyjma střevních), je nutné mu nějakým způsobem upravit stravu?

Stravu většinou není nutné nijak speciálně upravovat. Občas je nutné se smířit s tím, že pejsek nemá úplně chuť k jídlu. Je chybou v takové situaci začít shánět různé pamlsky a přilepšení, granulky různě ochucovat a „vylepšovat“. Pejsek si velmi dobře pamatuje, že mu bylo podstrojováno a speciálně vyvařovalo a mohl by tuhle speciální péči začít vyžadovat. Jediné, co je nutné, je zajistit pejskovi neustálý přístup k vodě.

Lze pomocí stravy nemoci vyléčit rychleji?

Při některých onemocněních – nachlazení, kašli a dalších – strava nijak moc nepomůže. Dají se použít různé podpůrné doplňky stravy, ale o zkrácení doby léčení je těžké uvažovat. U mnoha onemocnění, gastrointestinálních problémů, metabolických onemocnění a jiných obtíží je správná výživa nepostradatelnou součástí procesu léčení.

Jsou nějaké složky potravy, kterých by se měli nemocní psi vyvarovat?

Nemocní pejsci by se rozhodně měli vyvarovat surovin, které nejsou doporučovány ani pro zdravé psy. Určitě by neměli v době nemoci dostávat různé lidské pochutiny, salámy, šunku, kořeněné kousky masa, prostě jídlo z lidského stolu. V době nemoci bývá oslabená odolnost trávicího traktu a pamlsky, které pejsek dříve dobře snášel, mohou přinést nečekané komplikace.

Pokud má pes střevní problémy, jaký typ stravy je ideální nasadit?

Hodně záleží na příznacích, jejich intenzitě a délce trvání. Střevní problémy rozhodně nesignalizuje občasné zvracení, kterým se pejsek tzv. „čistí“. Takové zvracení můžeme pozorovat asi jednou až dvakrát do měsíce, obvykle se pejsek jednou vyčistí a vše je v pořádku. Pokud pejsek zvrací opakovaně, 4× až 5× za den, je to důvod k nasazení diety. Nejlepší je uvařit rýži, do ní nastrouhat mrkev, jablko a přidat rozpustnou vlákninu. Ta má velmi příznivý účinek na trávicí soustavu. Určitě je nezbytné okamžitě nasadit probiotika. Když takové zvracení trvá déle než 24 hodin, je nutné navštívit veterináře. Každopádně pejsek v takové situaci musí mít neustále přístup k pitné vodě.

Jak postupovat v případě, že má pejsek průjem?

To je velmi častý problém. Opět platí, že průjem, který trvá méně než 24 hodin, není důvodem k jakémukoliv znepokojení. Pokud průjem trvá déle, je velmi vhodné nasadit výše zmíněnou dietu a doplnit ji probiotiky. Velmi důležitý je v těchto situacích přídavek rozpustné vlákniny. Ta velmi intenzivně váže vodu, a přispívá tak k úpravě konzistence výkalů. Průjem, který přetrvává více než 3 až 4 dny, je opět důvodem k návštěvě lékaře. Někdy se v průjmu objeví krev. Pokud jsou to jen malé kapky čerstvé krve, nic se neděje, protože při obdobných potížích někdy prasknou drobné krevní kapiláry konečníku. Pokud je krve větší množství nebo je to krev natrávená (tmavě hnědá), je to důvod k okamžité návštěvě lékaře.

Které složky potravy je lepší omezit či vynechat?

Když se nemusí nasazovat speciální dieta, pak stačí se vyvarovat hlavně nevhodných pamlsků. Pejsek by určitě neměl v době onemocnění dostávat kousky naší stravy, neměl by dostávat dráždivé nebo těžko stravitelné pamlsky typu žvýkacích kostí, buvolí kůže a další.

Je dobré po nemoci zařadit do stravy probiotika? Jakou mají funkci a jak by se měla dávkovat?

Zcela určitě. Probiotika významným způsobem ovlivňují zdraví střeva, posilují bariérovou funkci střevní sliznice a mají i významně pozitivní vliv na imunitu. Probiotika se ale musí podávat dlouhodobě, nejméně 3 až 4 týdny.

Měli bychom psům za účelem prevence podávat vitamíny? Pokud ano, v jaké míře?

Podávání vitamínů nemá žádný smysl. Jejich účinná hladina se v organismu navozuje 5 až 6 týdnů a tedy dávno po tom, co se pejsek již uzdravil.