Krmíme

Vitamínové doplňky ve stravě: Kdy je do jídelníčku zařadit?

Někdo je užívá na denní bázi, někdo je vůbec nepotřebuje. Řeč je o vitamínových doplňcích, které našim mazlíčkům dodají všechny potřebné živiny. Potřebné jsou ale jen v některých případech, kdy je zvíře nepřijímá z komplexního krmiva. V takových situacích jsou přímo nezbytné. Potřeba doplnit určité vitamíny vyvstává i v dalších konkrétních případech, jako například po namáhavých fyzických výkonech, v rekonvalescenci nebo při kojení. O tom, kdy vitamíny do jídelníčku zařadit, jsme si povídali s výživovým poradcem Martinem Kvášem.

Kdy je dobré do stravy zařadit vitamínové potravinové doplňky?
Za normálních okolností, kdy pejsek dostává kvalitní, kompletní krmivo, nejsou vitamínové doplňky zapotřebí. Nezbytnými se tyto doplňky stávají tam, kde chovatel používá BARF nebo vařené krmivo.

Jak se jejich užívání projeví na zdravotním stavu mazlíčka?
Pokud má pejsek nedostatek některých vitamínů, jejich přidávání se projeví na vzhledu pejska, na kvalitě jeho srsti, kloubů, prostě na celkovém zdraví.

Potřebují také kočky dodatečný příjem vitamínových potravinových doplňků?
Pro kočky platí totéž, co pro pejsky. Pokud má kočka dostatek vitamínů ve své potravě, nemusí chovatel vitamínové doplňky používat.

V jakých konkrétních případech mohou pomoci se zlepšením zdravotního stavu kočky?
Je to třeba v období rekonvalescence po kojení, po nemoci apod.

Jakým způsobem bychom měli zařadit vitamínové potravinové doplňky do jídelníčku zvířete? Jaký je ideální způsob jejich podávání?
Ideální je to, co vyhovuje. Většinou je ale dobré vitamínové doplňky zamíchat do krmiva, aby je zvíře snědlo i se svou krmnou dávkou.

Které konkrétní vitamíny jsou pro mazlíčky a jejich správný zdravotní stav nejdůležitější?
To se takhle nedá říct. Vždycky je důležité vědět, co chci u zvířete podporovat a podle toho pak volím příslušný vitamínový doplněk.