Krmíme

Minerální doplňky

Jsou důležitými prvky v našem těle, díky nimž probíhá velké množství procesů. Metabolických i těch, které mají vliv na správné fungování těla našeho chlupáče. Řeč je o minerálních prvcích, které jsou pro život zvířat (i náš) stěžejní a nezbytné. Je nutné minerály do těla doplňovat nebo si je organismus tvoří sám? A plyne z jejich nedostatku nebo naopak nadbytku nějaké nebezpečí? Na to jsme se ptali výživového poradce Martina Kvaše.

Jaké minerály jsou pro zvířata nejdůležitější?
Minerály jsou důležité všechny. Jsou to především makroprvky, vápník, fosfor, draslík, hořčík a sodík. Vedle nich pak jsou nepostradatelné mikroprvky, jód, železo, měď, mangan, zinek a selen. 

Je potřeba je doplňovat extra či jsou obsaženy v komplexních krmivech?
I když jsou minerály obsaženy v nativních surovinách, zvláště mikroprvky je nutné do krmiv doplňovat. 

Pokud je třeba doplňovat, jedná se o to, že je musíme přidávat neustále nebo jen v nějakých konkrétních případech?
Minerály je nutné doplňovat neustále. Organismus si jejich zásoby vytváří jen velmi omezeně. Nedostatek minerálů téměř vždy vyústí ve zdravotní poruchy. 

Proč jsou minerální prvky důležité?
Některé minerály se podílejí na výstavbě těla, například vápník a fosfor, jiné udržují například homeostázu (sodík, draslík), mnohé z nich jsou nepostradatelné pro téměř všechny metabolické procesy v těle. 

Na jaké procesy v těle mají vliv?
Minerály vstupují do prakticky všech metabolických procesů. Podílí se na metabolismu bílkovin, tuků, sacharidů, výstavbě tkáni a dalších důležitých procesech. 

Jak můžeme jako majitelé poznat, že zvíře má minerálů nedostatek nebo naopak nadbytek?
Nadbytek i nedostatek minerálů se projevuje zdravotními poruchami. Např. nedostatek zinku je vidět na kůži a srsti. Nadbytek minerálů může mít za následek otravu.