Krmíme

Nejčastější prohřešky páníčků aneb jak správně krmit

0pakování je matka moudrosti, říká se. A něco na tom bude. Ačkoli jsme národ pejskařů, mezi majiteli čtyřnohých chlupáčů stále ještě koluje řada mýtů a omylů týkajících se výživy jejich psích miláčků. Sice s dobrým úmyslem, ale páníčci tak mnohdy přispívají k zdravotním neduhům spojeným s krmením. Na ty nejrozšířenější jsme se dnes zaměřili v povídání s odborníkem na výživu zvířat Martinem Kvášem.

Když se budeme bavit o tom, jak správně krmit – co je podle tebe nejdůležitější?
Je naprosto nezbytné zachovávat alespoň přibližně stále stejný čas krmení. V těle se začnou tvořit proenzymy (prekurzory trávicích enzymů), začnou se tvořit sliny, prokrví se trávicí trakt a celé pejskovo tělo se přichystá na příjem potravy.

Existuje nějaký doporučený čas, kdy psovi naservírovat misku?
O optimálním času krmení se vedou sáhodlouhé, vášnivé, někdy až odborné diskuze. Problém je ten, že žádné exaktní sledování vhodnost toho či onoho času krmení neprokázalo. Čas krmení proto závisí spíše na zkušenostech chovatele a provozu příslušné domácnosti.

Už jsem se mnohokrát setkala s tím, že pes dostal nažrat před vycházkou, „aby měl energii…“
Krmit před procházkou jako prevence dostatku energie na aktivitu je fyziologický nesmysl. „Cesta“ energie z potravy do buňky je výrazně složitější, než si možná někdo představuje. Zahrnuje v sobě procesy trávení a přeměny živin, jejich ukládání v organismu a jejich mobilizaci v případě potřeby.

Kolikrát denně krmit?
Vyšší počet krmení má smysl pouze u malých štěňat. Od juniorského věku je dobré krmit už jen jednou denně, bez ohledu na velikost plemene. 

Předpokládám, že nejlépe až na konci dne?
Přesně. Fyziologicky je správné krmit pejska večer, před spaním. Pejsek by měl mít možnost přirozeně po jídle odpočívat a nebýt rušen aktivitou lidí kolem sebe. Je proto správné vytvořit pro pejska místo na odpočinek, kam se po jídle bude moct „odklidit“.

Jak dlouho by pes měl po jídle být v klidu?
Po jídle by pes měl alespoň třicet minut ležet a spát. U velkých plemen je důležité, aby tento klid byl i před jídlem. Pejsek tak k jídlu půjde s „uklidněným“ organismem. To je velmi dobrý nástroj prevence torze žaludku.

A poslední takový prohřešek, se kterým se občas ještě setkávám – namáčení granulí, co si o tom myslíš ty z pohledu odborníka na výživu zvířat?
Namáčet granule nemá žádný smysl. Fyzikální vlastnosti granulí se namáčením nijak nezmění. Kvalitní, extrudované granule ve vodě nebobtnají, nemění svůj objem, jejich namáčení je proto zbytečné.